výroční zpráva 2014

EN

V Náprstkově muzeu objevíte i Austrálii

23.4.2014 | První lidé osídlili Austrálii zhruba před 50 000 lety z Indonésie. Jaký způsob života vedli původní obyvatelé tohoto kontinentu do příchodu Evropanů?

Původní obyvatelé Austrálie, známí pod souhrnným názvem Austrálci, žili kočovným způsobem života. Stále putovali v malých skupinkách z místa na místo za zvěří a vodou. Nestavěli si tedy žádné stálé vsi, jako obydlí využívali mělké jeskyně či skalní převisy nebo si stavěli zástěny z větví a kůry, které je měly chránit před větrem. Muži lovili různá zvířata: klokany, ptáky, ještěrky nebo ryby, zatímco ženy sbíraly kořínky a plody různých divoce rostoucích plodin. Jako lovecké či válečné zbraně se používaly oštěpy spolu s vrhačem, který oštěpu umožnil doletět dál a s větší razancí (jde o dřevěnou destičku opatřenou na jednom konci kolíčkem či zarážkou pro konce ratiště; při hodu muž prudce mrštil vrhačem kupředu a oštěp uvolnil). Hroty šípů se zhotovovaly z kamene, ohněm tvrzeného dřeva či kosti.Vratné bumerangy se však neužívaly v boji a při lovu spíše výjimečně (například při lovu velkých netopýrů kaloňů, kteří létají za soumraku, a nevratný bumerang by se lovci mohl ztratit); jednalo se spíš o jakousi sportovní pomůcku. Jinak bumerang jako takový není známý jen z Austrálie (vyjma bumerangů vratných), archeologové objevili i bumerangy v nálezech ze starého Egypta či Dánska. Jako ochrana proti oštěpům a vrhacím kyjům v boji sloužily dřevěné štíty (proti oštěpům široké, proti vrhacím kyjům úzké). Jejich vnější plocha bývala někdy zdobena různými rytými či malovanými vzory, které vyjadřovaly příslušnost svého vlastníka k určité skupině pokrevně spřízněných lidí, rodu či klanu, odvozujících svůj původ od stejného předka, konkrétního či mýtického. Luk a šípy Austrálci nepoužívali.

Austrálci před příchodem Evropanů neznali výrobu keramiky, tkaní ani zpracování kovů, takže veškeré předměty každodenní potřeby si zhotovovali z materiálů, které jim poskytla okolní příroda – ze dřeva, kůry, různých travin a proutí, kamene a kosti. V důsledku kočovného způsobu života samozřejmě usilovali o to, aby předmětů, které s sebou musí přenášet, nebylo mnoho, proto některé z nich plnily i vícero funkcí. Například bumerang nesloužil jen jako zbraň, ale mohl se použít i jako rycí hůl, podložka pro rozdělávání ohně třením či jako hudební nástroj nahrazující zvuk bubnu (tlouklo se dvěma bumerangy o sebe). Válečný štít se zase mohl využít jako podložka při zadělávání těsta nebo jako nosítka pro přenášení malých dětí.


Expozice Kultury Austrálie a Oceánie

 

Celý článek si můžete přečíst na Zpravodajském portálu Národního muzea - Muzeum 3000