výroční zpráva 2017

EN

Kulturní aktivity Lapidária Národního muzea

Stálá expozice

Památky kamenosochařství v Čechách od 11. do 19. století

Lapidárium, pohled do expozice románského a raně gotického sochařství.

Doprovodné akce 

Pražská muzejní noc – 10. 6. 2017

Komentované prohlídky, PhDr. Petr Přibyl, Ph.D.

Tajuplná stezka Lapidáriem

Vydejte se s Bruncvíkem na dobrodružnou cestu Lapidáriem. Během plnění úkolů se seznámíte s jeho příběhem a prohlédnete si krásná kamenosochařská díla.

Výtvarná dílna barokních mistrů

Malí i velcí návštěvníci se mohli na malou chvíli stát sochaři a své malé dílko si odnést domů.

Restaurátorský ateliér

Návštěvníci měli jedinečnou možnost navštívit restaurátorský ateliér, kde je odborné pracovnice zasvětily do svého umění.

Komorní sbor Mistra Jakoubka ze Stříbra, Příbram

Sbor pod vedením Hany Tonzarové vystoupil s husitskými a bratrskými chorály a s italskými renesančními polyfonními skladbami.

Další akce pro veřejnost

Svět knihy v Lapidáriu, 11.–14. 5. 2017

 

Svět knihy, 11. 5.–14. 5. 2018.

 

Mezinárodní knižní veletrh představil v Lapidáriu Národního muzea témata:

  • Genius loci v literatuře / M(ě/í)sto v hlavní roli
  • Kniha jako objekt
  • Audioknihy

 

Nejkrásnější knihy světa roku 2016

Celosvětově unikátní mezinárodní soutěž „Nejkrásnější knihy světa“ probíhá od roku 1963 a ceny se udílejí každoročně v Lipsku během knižního veletrhu. Také tento rok se sešla mezinárodní odborná porota, aby posoudila nejlepší knižní design u téměř 600 exponátů ze 32 zemí. Všechny přihlášené knihy byly vybrány v rámci národních soutěží. Kromě nejvyššího ocenění s názvem Zlaté písmeno bylo ohodnoceno dalších 13 knih z Nizozemska, Německa, Venezuely, České republiky, Norska, Rakouska, Číny a Belgie. Vítězná knižní kolekce byla zapůjčena nadací Stiftung Buchkunst.

Svět knihy, s.r.o. a Stiftung Buchkunst

Czech Grand Design, výstava Michala Bačáka – vítěze kategorie nejlepší ilustrátor

Již jedenáct let uděluje Akademie designu České republiky Ceny Czech Grand Design – nejprestižnější ocenění v této oblasti. Ceny se udělují v deseti kategoriích, ale letos poprvé byl zvolen také nejlepší ilustrátor. „Jsme přesvědčeni o tom, že kvalita ilustrace je v Čechách na velmi vysoké úrovni a není na ní upřená dostatečná pozornost. A hned napoprvé bylo nominováno 14 tvůrců. To je výborný výsledek,“ vysvětlil tuto novinku za Přípravný výbor Cen Czech Grand Design Jiří Macek. Mezi nominovanými se objevili například Maria Makeeva, Nikola Logosová, autorské duo Tomski&Polanski či Jaromír 99. V premiérovém roce se držitelem ocenění Czech Grand Design stal Michal Bačák. Oceněn byl nejen za kresby pro časopis Newsweek, ale také za ilustrace na mísách české značky Křehký.

Svět knihy, s.r.o. a Czech Grand Design

Na křídlech múzy – Umělci a knihy

Svým rozsahem spíše menší výstava představila několik vzácných příkladů lásky ke knihám významných českých umělců a literátů. Co si do knih zaznamenával Karel Havlíček Borovský? Jaká věnování psali do knih Karlu Högerovi jeho přátelé? Do jakých látek nechávala své knihy vázat Ema Destinnová? Na to všechny tyto otázky jste mohli nalézt odpověď 11.–14. 5. 2017 v Lapidáriu.

Eliška Čabalová
Tvorba ostravské autorky Elišky Čabalové (absolventky brněnské ŠUŘ a Univerzity Palackého v Olomouci) zasahuje hned do několika různých výtvarných oborů: vedle vazeb knižních bibliofilií a autorských knih se věnovala také textilu, působí v oblasti volné a užité grafiky, kaligrafie a obalového designu. Výstava přibližuje dva přístupy k výtvarné práci: v kolekci exkluzivních vazeb knižních bibliofilií a autorských knih se autorka představuje jako excelentní pokračovatelka starého knihařského řemesla. Druhým, dominantním tématem výstavy jsou pak knižní objekty, kterými vstupuje na pole autonomní tvůrčí práce.

Jak se sportovalo před sto lety?, 6. 5., 14.–15. 6.2017

Malí i velcí se prostřednictvím sportovních aktivit seznámili se sportem před sto lety.

Výprava za poznáním Lapidária Národního muzea a jeho okolí, 27. 5. 2017

Vycházka pro všechny zvídavé děti, tentokrát za poznáním Lapidária Národního muzea. Během hodinové vycházky za pomoci výzkumnického listu s otázkami se malí návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavostí nejen o Lapidáriu, ale také o dalších zajímavých místech u parku – Maroldově panoramatu Bitvy u Lipan nebo pražském Planetáriu.

Koncert Sarah Davachi & Federsel, 14. 8. 2017

Genot Centre a Národní muzeum uvedli v Lapidáriu českou premiéru kanadské minimalistické skladatelky Sarah Davachi, kterou doplnila jedna z nejvýraznějších postav domácí nezávislé hudební i divadelní scény Federsel (B4, Gurun Gurun, Handa Gote Researchand Development aj.). Jedna z největších veřejně přístupných sbírek sochařství v České republice, se otevřela tomu nejlepšímu ze současné abstraktní hudby.

Designblok: Arthouse, XIX. ročník, 26.–29. 10. 2017

Art House byl věnován umění a sběratelskému designu. V unikátním prostředí mezi historickými sochami v Lapidáriu se vystoupila řada českých i zahraničních tvůrců. Maarten Vrolijk, známý nizozemský umělec představil skleněné objekty a kresby; chmara.rosinke, polské duo, žijící ve Vídni představili zcela unikátní instalaci novinek k letošnímu tématu celého Designbloku – Jídlo. Maxim Velčovský navrhl instalaci Štěstí, kterou vytvořil jako oslavu desetiletého výročí firmy Lasvit, jíž je Art Director. Renomovaný nizozemský designér Frank Tjepkema vystavil své svítidlo Echo pro českou značku Preciosa.

Designblok: Arthouse, XIV. ročník v Lapidáriu, foto LucyCreativeAgency.

 

Výroční setkání u pomníku maršála J. J. V. Radeckého, pořádal Spolek Radecký 1766–2016, 13. 11. 2017.

 

Komentované prohlídky pro odbornou veřejnost: PhDr. Petr Přibyl, Ph.D.

Edukační programy pro školy: Cestou uměleckých slohů: Mgr. et Mgr. Pavlína Honzíková