výroční zpráva 2016

EN

Výstavy v Nové budově Národního muzea

Smrt (20. 3. 2015 – 6. 1. 2016)

Díky výstavě Smrt si návštěvníci Nové budovy Národního muzea mohli prohlédnout unikátní exponáty, které představují smrt jako odvěkou a nedílnou součást existence všeho živého. Vedle sebe byly vystaveny předměty, jako je desítky miliónů let stará čelist šelmy z období třetihor, staroegyptská mumie malého dítěte, nebo popravčí meč z roku 1720.
Na jedné straně je smrt v dnešní době spíše vytěsňována na okraj společenského vědomí, na straně druhé je zlehčována v populární kultuře ve formě akčních filmů či počítačových her. I proto vznikla tato výstava; k připomenutí dalších podob a stránek, které smrt má. 

Retro (16. 6. 2016 – 23. 7. 2017)

Profilová výstava NM přistupovala k fenoménu retra poněkud netradičně a představila ho jako aktuální součást našeho života. Návštěvníci tak nezažili nostalgické vzpomínání na šusťákové pláště, dederonové košile či zástěry, ale nadčasový design a nestárnoucí eleganci. Výstava se zaměřila na hračky, techniku, vybavení domácnosti, ale především módu. Prezentovány byly věčné návraty módy, které se zdaleka neomezují pouze na poslední půlstoletí, tj. na dobu, která je s pojmem retro běžně spojována, ale i návraty do obdivované první republiky, 19. století či dalekého orientu. Výstava se věnovala souvislostem mezi historickými oděvy ze sbírek Národního muzea a současnými oděvy z aktuálních kolekcí jak nadnárodních konfekčních řetězců, tak českých značkových butiků či známých návrhářů. Mimořádná instalace na „neviditelné“ figuríny je zasazená do širších historických souvislostí. Součástí výstavy byla rozsáhlá retroherna – interaktivní prostor pro všechny generace a celou rodinu.

Fotografie z výstavy Retro

Nejdražší mince světa - legendární Flowing Hair Liberty Dollar z roku 1794 (9.2.2016 – 12.2.2016)

V Nové budově Národního muzea byl vystaven legendární Flowing Hair Liberty Dollar z roku 1794. Tato mince byla v roce 2013 ve slavné Stack´s Bowers vydražena za neuvěřitelných 10 milionů dolarů a stala se tak nejdražší mincí, jaká kdy byla v historii prodána. Výstava v Praze zahájila celoevropské turné. Během své cesty slavná mince navštíví celkem osm evropských metropolí. Kromě Prahy bude ozdobou výstavních síní v Oslu, Stockholmu, Helsinkách, Tallinu, Varšavě, Londýně a Dublinu.
Nejdražší mince světa byla k vidění spolu s originálem kopie Deklarace nezávislosti USA z roku 1776 v ceně 4 milionů dolarů. Deklarace nezávislosti je zásadním dokumentem Spojených států amerických, kterým Třináct kolonií deklarovalo svou nezávislost na Velké Británii. K její ratifikaci došlo 4. července 1776, kdy ji přijal Kongres. Historie slavné mince Flowing Hair Liberty Dollar byla započata již v 18. století na samém úsvitu dějin Spojených států amerických. V říjnu roku 1794 byly vyraženy první stříbrné mince Dolary. Protože v té době byla ražba stříbrných mincí velmi komplikovaná a pomalá, světlo světa spatřilo pouhých 1 758 kusů této vzácné emise. Během staletí se většina mincí ztratila a tak je v současné době známo jen deset dochovaných kusů. 

Výstava návrhů z architektonicko-umělecké soutěže na podobu Památníku Jana Palacha (18.5.2016 – 22.1.2017)

V soutěžní lhůtě bylo přijato celkem 31 návrhů, z nichž vybírala porota v čele s předsedou Josefem Pleskotem. Vítězný koncept byl slavnostně představen 17. května na tiskové konferenci Národního muzea. Stal se jím návrh architektů z MCA atelier s.r.o., na jehož základě vznikne do roku 2018 ve Všetatech umělecky cenný památník se silným emočním nábojem. Na druhém místě se umístil návrh architektů Tomáše Zavorala a Jiřího Rozkovce, jako třetí pak byl oceněn Szymon Rozwałka z architektonické kanceláře RO_AR Szymon Rozwałka architects.

Všechny soutěžní návrhy, včetně vítězného konceptu, byly vystaveny od 18. května do 21. srpna 2016 v Nové budově Národního muzea. Památník vznikne v místech domu, v němž Jan Palach žil a který je nyní dlouhodobě neobývaný a ve velice špatném technickém a stavebním stavu. U vítězného návrhu porota především ocenila komplexně intelektuálně zvládnutý přístup s přesně promyšlenou dramaturgií expozice směřující k interpretaci Palachova odkazu. 

Výstava Jiří Sozanský, 1969 ROK ZLOMU (20.5.2016 – 22.1.2017)

Výstava obrazů Jiřího Sozanského odkazovala k činu Jana Palacha a zároveň tak doplnila výstavu návrhů architektonicko-umělecké soutěže o podobu Památníku Jana Palacha ve Všetatech. Výstava představila velkoformátové malby, asambláže, koláže a fotografie, přičemž součástí výstavy byly i dva filmové dokumenty – rozhovor Jiřího Sozanského s Olbramem Zoubkem a záznam večera věnovaný Palachovi v Národním divadle s názvem JAN 69. Do prostorového pojetí výstavy byla zakomponována prosklená fasádní stěna Nové budovy Národního muzea, čímž se výstava vizuálně a symbolicky propojila s místem Palachova činu. Výstavu s názvem Jiří Sozanský. 1969 ROK ZLOMU pořádalo Národní muzeum ve spolupráci se sdružením Symposion – FP a záštitu nad výstavou převzal ministr kultury České republiky Daniel Herman.

Výstava Ne ruka, to duše maluje (26.10.2016 – 30.11.2016) 

Národní muzeum návštěvníkům v roce 2016 představilo zajímavou výstavu obrazů handicapovaných malířů ve spolupráci s Národní radou osob se zdravotním postižením České republiky.

Fotografie z výstavy Ne ruka, to duše maluje

Na výstavě Ne ruka, to duše maluje byly prezentovány optimistické obrazy nejenom českých malířů a malířek s vážným tělesným postižením, ale i patnáct děl jejich zahraničních kolegů. Umělci malující ústy a nohama jsou lidé, kteří úrazem, nemocí či vrozenou vadou ztratili tvořivou schopnost rukou. Mnozí z nich jsou upoutáni na lůžko či invalidní vozík, tudíž jsou ve svém každodenním životě závislí na pomoci druhých. Tito lidé se však nevzdali a navzdory svému osudu rozvíjejí svůj umělecký talent a malují neobvyklým způsobem – štětec vedou ústy nebo nohou.


Stálé expozice

Archa Noemova

Doprovodné programy

Výstava Retro
Retrohrátky s Retrohernou

Ve spolupráci s projektem Retroherna byl pro návštěvníky připraven den věnovaný starým videohrám. Stovky návštěvníků si nenechaly ujít báječný zážitek z hraní her pro DOS a se svými dětmi si zahrály videohry, které v mládí pařili" oni sami. 

Foto: Retroden
Retroden se stavebnicí

Během celého dne návštěvníci tvořili z dílků stavebnic MERKUR, SEVA, ALFA nebo ROTO a připomněli si tak stavebnice svého dětství. Malí i velcí návštěvníci se účastnili celodenních soutěží s různými druhy retrostavebnic" .

Foto: Retroden
Retrotančírna

Během tří večerů se návštěvníci přenesli do tanečního světa 30. let minulého století. Lekce swingu pod vedením lektorky Hany Otáhalové zapojily do víru tance úplné začátečníky i zkušenější milovníky klasického swingu.

Retroolympiáda

V Nové budově Národního muzea proběhla RETROlympiáda se soutěžemi v netradičních a dnes již téměř zapomenutých disciplínách. Návštěvníci se utkali o medaile v házení céček na čáru, skládání Rubikovy kostky, cvrnkání kuliček, potápění lodí nebo hře Logik. Jako v legendárním televizním pořadu Kufr poznávali předměty, které již odvál čas.

 Foto: Retroolympiáda
Retroden se studiem kamarád
Jů a Hele ze Studia Kamarád zavítali do Národního muzea! Díky povídání televizních loutkoherců návštěvníci nahlédli za oponu černého divadla a zjistili, jak vznikají televizní kouzla. Ve výtvarné dílně děti čerpaly inspiraci z fantaskního světa autora jůheláků, výtvarníka Stanislava Holého.
Retroden – Staň se manekýnou nebo manekýnem

Vítězové  konkurzu se jen pro ten jeden den" představili v roli manekýnů a manekýnek. Šest dívek a dva chlapci předvedli návštěvníkům historické kostýmy z fundusu České televize a tenisky Zebra značky Prestige.  

Foto: Retroden
Retrovánoce

Návštěvníci se přenesli do vánoční doby, kdy se Ježíška snažil vytlačit Děda Mráz, na mandarinky se stály dlouhé fronty a jen málokdo našel pod stromečkem to, co si skutečně přál. Dobovou atmosféru dokreslovalo tehdejší zpravodajství Československé televize, nejmenší si užili zdobení vánočního retrostromečku.

Foto: Retrovánoce
Archa Noemova
  • Noční komentované prohlídky expozice Archa Noemova
  • Komentované prohlídky expozice Archa Noemova (Zvířata nad propastí)
  • Přednáška - Izrael - migrační dálnice ptáků
  • Prohlídky Kde se vzali na Arše
  • Noční výprava přírodovědeckou expozicí NM
  • Želví slzy aneb ochrana mořských želv v Indonésii
  • Halloweenská noční výprava přírodovědeckou expozicí NM
  • Prohlídky: Rekordmani a rarity zvířecího světa
  • Jižní Afrikou od velryb a tučňáků k slonům a surikatám
  • Předvánoční noční výprava přírodovědeckou expozicí NM
  • Prohlídky Zvířata nad propastí
Aspoň na víkend...

Aspoň na víkend se seznamte s mláďaty říše zvířat
Aspoň na víkend zavítejte k moři do Národního muzea
Aspoň na víkend se při plavbě Archou Noemovou rozlučte s prázdninami
Aspoň na víkend se staň kreslířem komiksu

Přednáškový cyklus Antické vzdělanosti

„Pod ochranou Herma, Řekové a Římané na cestách“ (redakce cyklu PhDr. Helena Svobodová, PhDr. Pavel Titz, Ph.D.):
Cesta v mýtech. Cesta jako prostředek uchopení světa, PhDr. Pavel Titz ,Ph.D., 15. 3. 2016
Až na konec světa: Alexandrova anabáze, PhDr. Ladislav Stančo, Ph.D., 22. 3. 2016
Římské cesty. Všechny cesty vedou nejen do Říma, Doc. Jiří Musil, Ph.D., 29. 3. 2016
Vydaní na milost Poseidónovi. Plavení se po moři, PhDr. Pavel Titz, Ph.D., 5. 4. 2016
Hadrianus – císař cestovatel, PhDr. Petr Juřina, Ph.D., 12. 4. 2017
Vánoční čas v pohanském starověku, (mimo cyklus) PhDr. Pavel Titz, Ph.D., 13. 12. a 20. 12. 2016

Cyklus numismatických přednášek v Národním muzeu 

spolupořádaných s Českou numismatickou společností:

Přípravné práce pro ražbu obyčejné stříbrné desetikoruny prof. Horejce, Ing. Radek Havel, 4. 1. 2016
Antické obrazy v islámském mincovnictví, Mgr. Petr Veselý, Ph.D., 1. 2. 2016
Ústí nad Labem na medailích, Milán Dubanič, 7. 3. 2016
Nové poznatky o keltském mincovnictví, PhDr. Jiří Militký, Ph.D., 4. 4. 2016
Václav Jan Seidan a jeho medaile, Milan Borůvka, 2. 5. 2016
Počátky římského mincovnictví, Mgr. Jiří Veselský, 6. 6. 2016
Bošilecký poklad, PhDr. Jiří Chvojka, 3. 10. 2016
Nález mincí pod hradem Pernštejn z období třicetileté války, Mgr. Dagmar Grossmannová, Ph.D., 7. 11. 2016
Série pamětních mincí římských panovníků z doby vlády císaře Traiana Decia, MUDr. Zdeněk Petráň, 5. 12. 2016

Přednášky Teatrologické společnosti

Recyklované divadlo – nové trendy v divadelní architektuře, Mgr. Vojtěch Poláček, 28. 1. 2016
Osobní památky na české dramatické umělce, PhDr. Hanuš Jordan, 31. 3. 2016

Výběr z článků zpravodajského portálu Národního muzea Muzeum 3000

Nejdražší mince světa v Národním muzeu!

Nejdražší mince světa v Národním muzeu!
Národní Pokladnice ve spolupráci s Národním muzeem návštěvníkům představí unikátní minci Flowing Hair Dollar. Tento stříbrný dolar z roku 1794 byl...

Jak vznikala výstava Retro?

Jak vznikala výstava Retro?
Od pátku 17. června se dveře Nové budovy Národního muzea otevřou všem milovníkům starých dobrých časů. Jak výstava vznikala, jsme zachytili v našem...

Neviditelné figuríny

Neviditelné figuríny
Výstava Retro je nejen pěknou ukázkou módy minulých let, ale přináší do České republiky zcela nový výstavní prvek. Jsou jím takzvané neviditelné...

Krásky na kolech ve výstavě Retro

Krásky na kolech ve výstavě Retro
Národní technické muzeum zapůjčilo na výstavu Retro historický automobil, motocykl a kolo. Zvláště automobil stojí za povšimnutí, neboť jde o malý...

Děti baví Retro!

Děti baví Retro!
Ještě než byla samotná výstava Retro otevřena, prošla zatěžkávácím testem. Retrohernu si zde vyzkoušely děti první třídy Základní školy sv. Voršily.

The Retro exhibition in National muzeum

The Retro exhibition in National muzeum
In the New Building of the National Museum, the visitors will travel in time! The newly opened exhibition Retro will introduce tens of historical...

Ne ruka, to duše maluje

Ne ruka, to duše maluje
V Nové budově Národního muzea jsou na výstavě "Ne ruka, to duše maluje" k vidění optimistické obrazy nejenom českých malířů a malířek s vážným...

Připravujeme výstavu Retro

Připravujeme výstavu Retro
Již od 17. 6. můžete v Nové budově Národního muzea navštívit výstavu Retro. Na portálu Muzeum 3000 se těšte na zajímavé články a videa z výstavy.

Příběh modré Škodovky

Příběh modré Škodovky
Již u vchodu do Nové budovy Národního muzea zaujmou návštěvníky první z exponátů výstavy Retro. Jedním z nich je blankytně modrý automobil značky...

Kdo si hraje, nezlobí!

Kdo si hraje, nezlobí!
Zavzpomínejte s námi na doby svého dětství. Se kterými z těchto hraček jste si hrávali? Retroherna na výstavě Retro, která bude otevřená v Nové...

Dámská móda v minulém století – Zlatá dvacátá léta

Dámská móda v minulém století – Zlatá dvacátá léta
První světová válka otřásla celým světem. Nebylo proto divu, že se v poválečném období všichni snažili na prožité hrůzy zapomenout a bavit se. Po...

Dámská móda v minulém století – 30. léta

Dámská móda v minulém století – 30. léta
Třicátá léta přinesla velké vystřízlivění. Černý pátek na newyorské burze v roce 1929 ukončil období rozkvětu a rozkolísal celosvětovou ekonomiku....

Jak se natáčel spot k výstavě Retro?

Jak se natáčel spot k výstavě Retro?
Od včerejšího dne je možné v České televizi zhlédnout spot k výstavě Retro. Podívejte se s námi do zákulisí jeho natáčení.

Historie Domu módy

Historie Domu módy
Dům módy letos v létě oslavil 60. výročí od svého otevření, a proto ve výstavě Retro nemohou šaty z Domu módy chybět, a to jak ty historické, tak...

Dámská móda v minulém století – protektorát

Dámská móda v minulém století – protektorát
Mohlo by se zdát, že během trvání protektorátu lidé neměli čas na módu. Ostatně výběr látek byl omezený a oblečení bylo od určité doby k sehnání...

Komu patřily šaty s krinolínou?

Komu patřily šaty s krinolínou?
Pro návštěvníky výstavy Retro připravily kurátorky zajímavou změnu. Vzácné druhorokokové šaty z poloviny 19. století s fialovým květinovým vzorem...

Elegance minulosti a divoká síla přírody na jedné fotografii

Elegance minulosti a divoká síla přírody na jedné fotografii
Připravili jsme jedinečnou sérii fotek, která propojuje dvě největší výstavy, které se nacházejí v Nové budově Národního muzea. Snímky zachycují...

Půvabné manekýnky a galantní manekýni v Národním muzeu

Půvabné manekýnky a galantní manekýni v Národním muzeu
Retro den Staň se manekýnkou nebo manekýnem byl dalším z víkendových doprovodných programů pro děti k výstavě Retro. A protože výstava věnuje módě...

Fotogalerie

Výstava Retro

Výstava Retro

autor: Jiří Vaněk
Pohledy do výstavních sálů a herny profilové výstavy Retro.

Výstava Retro

Pohledy do výstavních sálů a herny profilové výstavy Retro.

Výstava Retro

Výstava Retro

autor: Jiří Vaněk
Pohledy do výstavních sálů a herny profilové výstavy Retro.

Výstava Retro

Pohledy do výstavních sálů a herny profilové výstavy Retro.

Výstava Retro

Výstava Retro

autor: Jiří Vaněk
Pohledy do výstavních sálů a herny profilové výstavy Retro

Výstava Retro

Pohledy do výstavních sálů a herny profilové výstavy Retro

Výstava Retro

Výstava Retro

autor: Jiří Vaněk
Pohledy do výstavních sálů a herny profilové výstavy Retro

Výstava Retro

Pohledy do výstavních sálů a herny profilové výstavy Retro

Výstava Retro

Výstava Retro

autor: Jiří Vaněk
Pohledy do výstavních sálů a herny profilové výstavy Retro

Výstava Retro

Pohledy do výstavních sálů a herny profilové výstavy Retro

Výstava Retro

Výstava Retro

autor: Jiří Vaněk
Pohledy do výstavních sálů a herny profilové výstavy Retro

Výstava Retro

Pohledy do výstavních sálů a herny profilové výstavy Retro

Výstava Retro

Výstava Retro

autor: Jiří Vaněk
Pohledy do výstavních sálů a herny profilové výstavy Retro

Výstava Retro

Pohledy do výstavních sálů a herny profilové výstavy Retro

Výstava Retro

Výstava Retro

autor: Jiří Vaněk
Pohledy do výstavních sálů a herny profilové výstavy Retro

Výstava Retro

Pohledy do výstavních sálů a herny profilové výstavy Retro

Výstava Retro

Výstava Retro

Pohledy do výstavních sálů a herny profilové výstavy Retro. Foto Jiří Vaněk

Výstava Retro

Pohledy do výstavních sálů a herny profilové výstavy Retro. Foto Jiří Vaněk

Výstava Retro

Výstava Retro

autor: Jiří Vaněk
Pohledy do výstavních sálů a herny profilové výstavy Retro

Výstava Retro

Pohledy do výstavních sálů a herny profilové výstavy Retro

Výstava Retro

Výstava Retro

autor: Jiří Vaněk
Pohledy do výstavních sálů a herny profilové výstavy Retro

Výstava Retro

Pohledy do výstavních sálů a herny profilové výstavy Retro

Výstava Ne ruka, to duše maluje

Výstava Ne ruka, to duše maluje

Výstava Ne ruka, to duše maluje

Výstava Ne ruka, to duše maluje

Výstava Ne ruka, to duše maluje

Výstava Ne ruka, to duše maluje

Výstava Ne ruka, to duše maluje

Výstava Ne ruka, to duše maluje

Výstava Ne ruka, to duše maluje

Výstava Ne ruka, to duše maluje

Výstava Ne ruka, to duše maluje

Výstava Ne ruka, to duše maluje