výroční zpráva 2020

EN

Vila H. a E. Benešových v Sezimově ústí

Expozice

Stálá expozice skýtá pohled do každodenního života druhého československého prezidenta dr. Edvarda Beneše a jeho ženy Hany. Vila ve stylu jižní Francie byla postavena přímo pro prezidentský pár v letech 1930–1931 a po nástupu E. Beneše do funkce prezidenta se stala jeho oficiálním sídlem. Od té doby byla několikrát rekonstruována, naposled v roce letech 20062009, kdy byla plně vybavena původním nábytkem a předměty z pozůstalosti manželů Benešových. Návštěvníkům je tak umožněno nahlédnout například do prostor obytné haly s krbem a dřevěným globusem, jídelny s keramikou a porcelánem Hany Benešové, do pracovny prezidenta s velkou knihovnou a starožitným rádiem či do ložnice, kde Edvard Beneš 3. září 1948 skonal. Neméně zajímavé jsou také venkovní prostory vily včetně rozlehlé zahrady s velkým alpiniem založeným Hanou Benešovou, původním tenisovým kurtem, bazénem a altánem, z něhož vede přímý vstup do řeky Lužnice, kam se manželé chodili koupat, a hrobkou prezidenta Beneše. 

Vila Hany a Edvarda Benešových v současné době spadá pod správu Úřadu vlády ČR, a to již od roku 1975 (tenkrát Úřadu předsednictva vlády ČSSR). Národní muzeum od dubna do října s výjimkou letních prázdnin pořádá každou sobotu a neděli komentované prohlídky vily pro veřejnost, každý pátek komentované prohlídky pro školní skupiny. 

Výstavy

Návraty

4. 9.  20. 9. 2020 

Výstava Návraty byla uspořádána 90 let poté, co pozdější prezident Edvard Beneše a jeho žena Hana začali v Sezimově Ústí stavět svoji vysněnou letní rezidenci. Díky výstavě se manželé Benešovi prostřednictvím svých osobních věcí do Sezimova Ústí vrátili. Výběr z velkého konvolutu předmětů, který v loňském roce získalo Národní muzeum od praneteře paní Hany, ale i starší muzejní sbírky se představily veřejnosti v autentickém prostředí, kde kdysi provázely první pár republiky. Vedle dokumentů, legitimací a prezidentova pera byly vystaveny především oděvy a módní doplňky první dámy, paní Hany.