výroční zpráva 2014

EN

Nejsmradlavější rostlina na světě

Nejsmradlavější rostlina na světě 15.7.2014 | Čeští botanici z Národního muzea a Singapurské botanické zahrady objevili spolu s vietnamskými kolegy nejsmradlavější rostlinu na světě.

Tropické pralesy dosud skrývají mnohá neobjevená tajemství, ať už se jedná o neznámé druhy živočichů, hmyzu anebo rostlin. Jednou z těchto nových druhů je i dosud neznámý druh objevený v pralesích v krasové oblasti národního parku Xuan Son v severním Vietnamu, který dostal vědecké jméno Orchidantha virosa. Ačkoli jméno evokuje, že se jedná o orchidej, nemá s nimi tato rostlina nic společného. Patří do malé monotypické čeledi Lowiaceae (patří do ní pouze tento jediný rod s celkem asi 30 druhy), která je nejpříbuznější banánům, zázvorům, anebo strelitziím, a jejíž zástupci se vyskytují v jihovýchodní Asii od jižní Číny po Borneo.

Především je to velice nepravidelný, roztrhaný areál – jednotlivé druhy se vyskytují zpravidla na velice malých územích, kde jsou k nalezení vcelku hojně. Tyto drobné arely (subareály) jsou ale od sebe navzájem odděleny i několik set kilometrů rozsáhlými oblastmi, kde zástupce tohoto rodu nepotkáme. Zároveň většina druhů roste vždy pouze v jednom takovémto území a nikde jinde, jsou úzkými endemity (vyskytují se pouze na určitém omezeném území), a z toho plyne i značné potenciální nebezpečí, které těmto druhům hrozí kvůli antropickému tlaku, vznikajícímu v důsledku přímého působení člověka na přírodní prostředí.

Další specialitou rodu je způsob opylování. Tento rod je jediný, u kterého bylo zjištěno opylování brouky hovnivály, z toho plynou i morfologické a především chemické adaptace, které toto opylování umožňují. Květy vyrůstají na krátkých stopkách při zemi přímo z oddenků, a přestože jsou poměrně velké, tak mají nenápadné bělavé až hnědočerné zbarvení, díky kterému téměř zcela splývají s listovým opadem.


Orchidantha virosa


Celý článek si můžete přečíst na Zpravodajském portálu Národního muzea - Muzeum 3000