výroční zpráva 2014

EN

Na návštěvě u ilustrátora Zdeňka Mézla

Na návštěvě u ilustrátora Zdeňka Mézla 24.4.2014 | Víc než padesát let nepřetržité výtvarné práce v oblasti knižní kultury. To je dílo grafika a ilustrátora Zdeňka Mézla. Vypravili jsme se na návštěvu do jeho ateliéru.

Oddělení knižní kultury Knihovny Národního muzea s ilustrátorem Zdeňkem Mézlem spolupracuje od roku 2005. Za tu dobu formou daru předal Národnímu muzeu již stovky předmětů - především knižních ilustrací, štočků a exlibris. Vnikl tak fond Zdeněk Mézl, ve kterém se kromě ilustračních celků nachází i soubory dřevorytových a dřevořezových štočků a grafiky.

Kolekce obsahuje autorovu tvorbu od 50. do 90. let 20. století. Raná ilustrační tvorba vznikala již během studií Zdeňka Mézla na Akademii výtvarných umění, nachází se zde tedy i jeho ročníkové práce (nikdy nevydané knihy). Podstatnou část fondu tvoří ilustrace ke knihám vydávaným předními československými nakladatelstvími Albatros, Melantrich, Československý spisovatel a mnoha dalšími.

eSbírky jsou jediný webový portál, který na jednom místě prezentuje sbírkové předměty různých kulturních institucí z celé české republiky. Vybrané části sbírek Národního muzea a dalších českých institucí jsou přístupné na internetu od listopadu 2010. Prostřednictvím eSbírek pak české instituce publikují své předměty na webovém portálu Europeana (Evropská digitální knihovna), který slouží jako rozcestník na prezentace jednotlivých evropských muzeí. Česká muzea se tím zařadila do prestižní skupiny evropských kulturních institucí.

Chcete vidět další ilustrace Zdeňka Mézla? Na portálu esbírky si je můžete prohlížet z pohodlí domova!