výroční zpráva 2014

EN

Novosvětská zpět v Novém světě

Novosvětská zpět v Novém světě 30.10.2014 | U příležitosti 25. výročí Sametové revoluce se symfonie č. 9 e moll, op. 95 „Z nového světa“ skladatele Antonína Dvořáka vrací na místo svého vzniku – do New Yorku. Originální rukopis partitury, který je dnes přísně střeženým sbírkovým předmětem českého Národního muzea, bude od 17 do 21. listopadu 2014 slavnostně vystaven v České národní budově na Manhattanu. Partitura, která vznikla na americké půdě, neopustila od návratu Dvořáka zpět do vlasti území českého státu.

Dvě významné české kulturní instituce Národní muzeum a Česká filharmonie spojily své síly, aby symbolicky vrátily Novosvětskou na místo jejího vzniku. Originální rukopis veze do Spojených států oficiální delegace České republiky, vedená předsedou poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem a ministrem kultury Danielem Hermanem.

Vystavení jejího originálního rukopisu  společně s koncertním turné České filharmonie můžeme považovat za symbolické gesto díků Novému světu, který Antonína Dvořáka ke vzniku této jedinečné symfonie inspiroval.

Novosvětskou symfonii zkomponoval světoznámý český skladatel Antonín Dvořák v průběhu ledna až května roku 1893 v americkém New Yorku. Antonín Dvořák zde působil na Národní konzervatoři po dobu dvou a půl let.  Novosvětská symfonie byla jeho prvním dílem, které celé vzniklo na americké půdě. Měla ihned obrovský úspěch a dodnes patří mezi nejhranější díla na světě. Její krása, melodika i temperament jsou tak podmanivé, že je zná celý svět.


Antonín Dvořák s rodinou v New Yorku

 

Celý článek si můžete přečíst na Zpravodajském portálu Národního muzea - Muzeum 3000