výroční zpráva 2014

EN

Velká válka v Národním muzeu

Velká válka v Národním muzeu 27.6.2014 | První světová válka zasáhla do životů obyvatel evropských zemí velmi krutě. Její průběh a dopady silně pocítily i české země. Odhaduje se, že do armády bylo odvedeno 1,4 milionu Čechů. Z nich se téměř 140 tisíc nevrátilo do svých domovů ke svým blízkým. U příležitosti stého výročí začátku Velké války (jak je také nazývána) hostí Národní muzeum zahraniční výstavu.

Výstava První světová válka – prolog k 20. století ukáže 450 vystavených unikátních předmětů, které pochází z moskevského Státního ústředního muzea novodobých dějin Ruska a v České republice jsou prezentovány vůbec poprvé, právě při příležitosti stého výročí začátku Velké války. Při příležitosti tak významného jubilea se ke spolupráci sešlo devět významných českých paměťových institucí, mezi nimi i Národní muzeum a vznikl unikátní projekt nazvaný Velká válka. V jeho rámci budou v objektech zúčastněných institucí probíhat výstavy, semináře a další doprovodné akce. Výstavu První světová válka – prolog k 20. století najdou návštěvníci do 7. září 2014 v Nové budově Národního muzea. Výstava je je součástí výstavního cyklu Smrt.

Velkou válku připomíná také drobná výstavka v Národním památníku na Vítkově, která rozšiřuje zdejší stálou expozici k dějinám českých zemí ve 20. století. Výstavka je věnovaná českým vojákům v řadách rakousko-uherské armády. Její kurátor František Štambera z Národního muzea ji popisuje takto: "Dominantou výstavky je uniforma vojína plzeňského pluku, tedy příslušníka legendárních „pětatřicátníků“. Doplňuje ji i identifikační vojenská známka v podobě malé schránky s knížečkou, v níž byly zaznamenány všechny osobní údaje včetně bydliště či jména osoby, která má být kontaktována, padne-li její nositel v boji. Z výstroje je pak vystavena i polní lahev či hrozivě vyhlížející bodák nasazovaný na pušku a používaný při boji nablízko".


Celý článek si můžete přečíst na Zpravodajském portálu Národního muzea - Muzeum 3000