výroční zpráva 2014

EN

Divy prasvěta – kronika pravěké přírody a tvorstva

Divy prasvěta – kronika pravěké přírody a tvorstva Ilustrace Zdeňka Buriana potěší malé i velké čtenáře. V Muzeu české loutky a cirkusu v Prachaticích najdou milovníci Burianových ilustrací knihu Divy prasvěta, která je zde vystavena do 24. července 2014 v rámci krátkodobé výstavy.

V Muzeu české loutky a cirkusu v Prachaticích pokračuje mimořádný cyklus výstav Z pokladů Národního muzea. Do 24. července 2014 je na výstavě Zdeněk Burian – Divy prasvěta k vidění originální návrh vazby od Zdeňka Buriana z roku 1947, kterému dominuje hlava veleještěra rodu Styracosaurus. Na výstavě se prezentují i další souvislosti s knihou, Burianovy ilustrace, nebo neznámé dokumenty z nakladatelského archivu firmy Toužimský a Moravec, která knihu vydala.

Ilustrátorská tvorba Zdeňka Buriana oslovuje již několik generací. Nejznámější jsou jeho pokusy o zachycení podoby pravěké flory a fauny, které vznikaly v úzké spolupráci s významným českým paleontologem Josefem Augustou. S Josefem Augustou, později profesorem paleontologie na Univerzitě Karlově, se Burian setkal poprvé v roce 1935. Toto setkání bylo rozhodující pro celou jeho další tvorbu a znamenalo začátek spolupráce vědce a umělce, která oběma přinesla světovou proslulost.


Obálka prvního sešitu Divů prasvěta

 

Celý článek si můžete přečíst na Zpravodajském portálu Národního muzea - Muzeum 3000