výroční zpráva 2014

EN

Skladatel Antonín Dvořák vášnivě miloval vlaky

Skladatel Antonín Dvořák vášnivě miloval vlaky Láska k vlakům a železnici provázela skladatele celý život. Navštivte v Národním muzeu výstavku Antonín Dvořák a vlaky, která představí skladatelovu vášeň na jedinečných archivních dokumentech.

Poprvé se Antonín Dvořák s železnicí setkal jako malý chlapec v Nelahozevsi. V letech 1845 -1851 zde probíhala stavba úseku dráhy z Prahy do Lovosic. Tento úsek byl součástí výstavby první železniční tratě z Prahy do Drážďan, slavnostně otevřené 6. dubna 1851. Trať byla prvním mezistátním kolejovým spojením v českých zemích, a na počest této události se konaly bouřlivé oslavy. Mezi diváky, kteří sledovali vlak, když projížděl vesnicí Nelahozeves, byl pravděpodobně i malý Antonín Dvořák.

Když se Dvořák v pozdějším věku odešel do Prahy, směřovaly jeho pravidelné ranní procházky na nádraží císaře Františka Josefa (dnešní Hlavní nádraží). Znal se osobně se všemi strojvůdci a dával se s nimi rád do dlouhých debat, aby mu neunikla žádná novinka z oblasti technické konstrukce a fungování lokomotiv. Kontakt se strojvůdci udržoval Dvořák pravidelný, a pokud byl zrovna na cestách, snažil se s nimi být v častém písemném styku.


Staré nádraží v Nelahozevsi s jednokolejnou tratí, fotografie, cca přelom 19. a 20. století

 

Celý článek si můžete přečíst na Zpravodajském portálu Národního muzea - Muzeum 3000